Bazalka pravá
(Ocimum basilicum)
Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně. Vedle zajímavé chuti a vůně je ale také antistresovou bylinkou a podle pověr nositelkou lásky, zdraví a moudrosti. Stimuluje činnost žaludku i odbourávání tuků a celkově zlepšuje metabolismus. Působí proti pocitu úzkosti a nespavosti. Zmírní bolesti hlavy a rovněž ji můžete využít jako kloktadlo při zánětech dásní a krku. Bazalka v květináči umístěná na okenním parapetu v létě odpuzuje mouchy. Pokud ji budete sázet v blízkosti rajčat a okurek, chráníte je tím před padlím.
Bazalka se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a také dětem.
Používaná část:
mladé výhonky, listy
Sběr, sušení, uskladnění:
Mladé výhony nebo samostatné listy se sbírají – nejlépe během dopoledne – v době těsně před rozkvětem. Suší se ve stínu v tenké vrstvě. Teplota při sušení by neměla přesáhnout třicet pět stupňů. Skladujeme v dobře uzavřených nádobách na tmavém místě.
Bazalku je možné i zamrazit. Nejprve ji omyjeme, necháme okapat a oschnout. Následně otrháme oschlé lístky a vložíme do mikrotenového sáčku. Nyní už pouze odsajeme vzduch a uložíme do mrazničky.