Pelyněk pravý
(Artemisia absinthium)
Pelyněk byl používán už v antice a od 12. století je uváděn jako významné žaludeční amarum povzbuzující chuť k jídlu. Přidává se do čajových směsí a tvoří součást aperitivů a hořkých žaludečních likérů. Používá se při střevních kolikách, při nedostatku žaludečních kyselin, při žlučníkových kolikách a proti hlístům. Bylina má kořenitý zápach a silně kořenitou hořkou chuť. V těhotenství se pelyněk nesmí užívat. Bylina pomáhá vyvolat měsíční krvácení a mohlo by dojít k potratu.
Používaná část: kvetoucí nať.
Sběr, sušení, uskladnění: Sbírá se kvetoucí, vrchní zdřevnatělá nať v délce 25 až 35 cm v červnu až srpnu za suchého dne v poledne. Váže se do svazků a suší ve stínu. Svazek je ale možné dosušit na slunci. Umělá teplota při sušení by neměla přesáhnout 40 °C.
Někdy se sbírají jen květní úbory nebo zelené listy z mladých lodyh. Květní i listová droga má tytéž vlastnosti jako nať.
Uskladňujeme ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.