Dobromysl obecná
(Origanum vulgare)
Dobromysl patří do bylinek rodiny Origanum čili oregano. Tahle populární kuchyňská bylinka neodmyslitelně patří k italské a řecké kuchyni. V Řecku pěstují oregano s velice intenzivní vůní i chutí. Lisují zde z něj oreganový olej, který má rovněž silnou chuť i aroma. Je to velice silné přírodní antibiotikum, a dokáže organismu pomoci ničit kvasinky a plísně.
Červená lebeda, zimní majoránka, voněkras a dobrá mysl působí dezinfekčně, protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči, uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva.
Ve starém Egyptě byla užívána jako lék proti křečím a bolestem různého původu. Ve středověku lidé věřili, že je dobromysl ochrání před „zlou mocí“. Proto byla součástí „svatojánského kvítí“, tedy směsi rostlin, které byla přisuzována zvláštní moc – bylinky trhané na sv. Jana (24. června) měly ochránit nejen lidi, ale i jejich stavení a zvířectvo od nemocí a všeho zlého.
Při dlouhodobém používání vyšších dávek se mohou objevit komplikace v činnosti štítné žlázy.
Používaná část: nať
Sběr, sušení, uskladnění:
Olistěnou nať seřezáváme asi 5 cm nad zemí nejlépe v červnu a v červenci kolem 12. hodiny. Suší se ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C. Schne dobře a při dosoušení ji můžeme vrstvit až do výše 40 cm. Skladujeme v uzavřených tmavých nádobách.