Lékořice lysá
(Glycyrrhiza glabra)
Lékořici znali už ve starém Egyptě, Číně nebo v Asýrii. Do Čech ji přinesli benediktini a začali ji pěstovat na Moravě. Svého času byly populární lékořicové bonbóny a dodnes ji seženete na poutích, kde se prodává jako „had“. V lidovém léčitelství se používá pouze sladký a lepkavý kořen s charakteristickou chutí. Obecně se dá říci, že lékořici můžeme zkusit při všech zánětlivých onemocněních dýchacích cest, protože likviduje viry a usnadňuje odkašlávání. Má také regenerační účinky pro slinivku břišní a ženám se doporučuje při menstruačních anebo klimakterických obtížích. Dokáže posílit také imunitu organismu i činnost nadledvinek, takže je užitečná při únavovém syndromu. Je to zkrátka taková univerzálně použitelná léčivka.
Recept na lékořicový čaj:
Půl lžíce kořene lékořice zalijeme 2–3 dcl vařící vody, necháme 15 minut louhovat, mírně zchladnout a můžeme pít.