Meduňka lékařská

(Melissa officinalis)

Meduňka lékařská je zklidňující tonikum na úzkost, mírné deprese, neklid a nespavost. Oblibu si získala jako citrónově vonící nálev, který „rozveseluje srdce“, neboť snižuje pocity paniky a je ceněným lékem na bušení srdce nervového původu. V takových případech ji užívejte denně dvakrát či třikrát jako čaj či tinkturu.

Meduňka je bezpečná i pro děti a její nálev z listů pomáhá uvolnit křečové bolesti. Lze ji použít také jako prostředek na žaludeční poruchy spojené se stresem, jako je překyselení, špatné trávení, plynatost a nadýmání.

Nálev nebo tinkturu lze využít pro urychlení hojení oparů.

Pomáhá také při stavech spojených se slabě hyperaktivní štítnou žlázou, jejíž funkce potlačuje.

Používaná část: list, nať

Sběr, sušení, uskladnění: Meduňka se sbírá v červnu a červenci okolo 12. hodiny před obdobím květu. Ideální je sbírat především mladé vršky, které poskytují kvalitnější drogu než starší rostliny. V horkých dnech se obsah léčivých silic snižuje, proto je dobré vrhnout se na sběr v chladnějším počasí.

Meduňku sušíme přirozeným teplem v suché a vzdušné místnosti na sušících platech v jedné vrstvě bez obracení nebo ve svazečcích. Sušíme ji pokud možno rychle. Při pomalém sušení hnědne. Použijete-li umělé sušení, pak začínáme při 30 °C a teplotu zvolna zvyšujeme na 40 °C.

Sušenou meduňku skladujeme v papírových sáčcích nebo ve vzduchotěsné tmavé nádobě. Každý rok vyměňujeme za novou.

Doba sběru » červen » červenec » srpen » září

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky