Jasan ztepilý
(Fraxinus excelsior)
Mladé jasanové větvičky se sbírají brzy na jaře. Je třeba nastříhat asi pěticentimetrové koncové výhonky a oloupat z nich kůru. Můžeme použít i mladé lístky. 2 čajové lžičky kůry se zalijí 1 šálkem vody a 10 minut se povaří. Pak odvar scedíme a čaj je hotový. Z listů jasanu se také připravuje čaj, dáme 1 čajovou lžičku na šálek vroucí vody, necháme 5 minut luhovat a scedíme. Čaj se doporučuje při horečkách, ale ne ve větším množství, než jeden šálek denně.
Jasan je strom, který mnohé kultury považovaly za posvátný a znaly jeho léčivé účinky. Jasan čistí krev, detoxikuje, podporuje činnost ledvin a doporučuje se při dně nebo revmatismu. Mírně snižuje tlak a tlumí horečku.