Černý rybíz
(Ribes nigrum)
Rybíz kvete v dubnu a v květnu. Keř má nepříjemnou vůni, ale to nám bohatě vynahradí svými účinky. Z jeho pupenů se vyrábí tinktura, která se doporučuje alergikům. Listy i plody obsahují flavonoidy, třísloviny, velké množství vitamínu C a také organické kyseliny.
Při zánětech krku anebo při angíně se doporučuje kloktat silným odvarem ze sušených plodů rybízu. Z listů a plodů se vaří čaj, který podporuje pocení, snižuje horečku, je účinný při nachlazení a kašli. Užívá se také při chronických zánětech močových cest a při revmatických onemocněních. Plody stojí za to konzumovat čerstvé kvůli obsahu jejich vitamínů a schopnosti posilovat imunitu. Připravuje se z nich ale také populární rybízové víno.
Příprava čaje: 2 čajové lžičky sušených rybízových listů přelijeme šálkem vařící vody. Necháme luhovat 10–15 minut v přikryté nádobě, poté scedíme a pijeme. Čaj se pije 2–3 krát denně a připravujeme si jej vždy čerstvý.