Chilli papričky
Chilli papriček rozeznáváme celou řadu druhů. Od v podstatě nepálivých až po ty nejpálivější. Pálivost chilli papriček je způsobena kapsaicinem v nich obsaženým.
V současnosti je za nejpálivější papričku na světě považována Carolina Reaper, která z pomyslného žebříčku pálivosti sesadila papričku Trinidad Moruga Scorpion. Obě tyto papričky mohou přesáhnout hranici 2 mil. jednotek Scovilleovy stupnice (SHU vyjadřuje, kolikrát musí být roztok s papričkami zředěn, aby nebyla patrná žádná pálivost). Pro čistý kapsaicin je udáváno 16 miliónů SHU.
Výběr z žebříčku pálivosti
Jalape?o: 2 500 – 8 000 SHU
Habanero: 100 000 – 350 000 SHU
Dorset Naga: 1 600 000 SHU
Trinidad Moruga Scorpion: 2 000 000 SHU
A proč se vyplatí naučit jíst tyhle pálivky? Mají spoustu vitamínu C a betakarotenu. Pokud nejíte maso, jezte chilli papričky. Mají vysoký obsah železa. Pomohou vám při hubnutí, protože nastartují váš metabolismus a zlepšují krevní oběh.
Jeden z druhů mletého a sušeného chilli se nazývá cayenský pepř.
Je prokázáno, že lidé, kteří pravidelně konzumují chilli, lépe snášejí jídla zamořená bakteriemi, a proto jsou přirozenou součástí jídelníčku v tropických oblastech.