Rozmarýna lékařská
(Rosmarinus officinalis)
Rozmarýn je středomořskou bylinou, která symbolizuje mileneckou věrnost. Tato domněnka pravděpodobně vznikla díky schopnosti rostliny zlepšovat paměť. Ze stejných důvodů se často užívá při studiu a k odvrácení mentálního vyčerpání. V podobě čaje přináší rychlou úlevu při bolestech hlavy způsobených přepracováním a nervovým vypětím.
Doporučuje se také při chronických potížích spojených s nedostatečnou produkcí žaludeční šťávy a žluči, nadýmáním a bolestí břicha.
Je ideální bylinou na nízký tlak. Pro jeho zvýšení popíjejte denně 40 až 50 ml rozmarýnového vína. Příprava je jednoduchá: 75 g rozmarýnu macerujeme týden v litru kvalitního bílého vína.
Používaná část: listy
Sběr, sušení, uskladnění: K okamžité spotřebě se rozmarýn sklízí po celé léto. Pro sušení je dobrý sběr těsně před květem. Natě svazujeme do svazečků a sušíme zavěšené na vzdušném a stinném místě.
Suché lístky odrhneme a uskladníme v dobře uzavíratelné nádobě.