Provensálské koření

Tipy přímo z jižní Francie.

Jaké si namíchat jednu z nejproslulejších kořenících směsí na světě? Máme pro vás recept přímo z rodinné firmy, která se zpracování bylin věnuje více než 200 let.

Jaké bylinky tedy do směsi patří? Rozhodně to musí být středomořské byliny typické pro region Provence.

tymián
rozmarýn
bazalka
oregano
saturejka

(fenykl)
(majoránka)

Ve směsi nesmí chybět pět základních bylin. Nejdůležitější z nich jsou tymián a rozmarýn. Ty doplňuje bazalka, oregano a saturejka. Ideální je, pokud se směs namíchá z divoce rostoucích bylin, ale ty ze zahrádky vám určitě jídlo okoření také skvěle.

Provensálské koření je skvělé na grilování, do salátu, anebo třeba na rybu. Do směsi určené na ryby můžete přidat ještě fenykl.

Receptů na provensálskou směs je ale mnoho a platí, že každý kuchař si může namíchat svou vlastní. V jižní Francii se do ní někdy přidává také majoránka.

A zajímavost na závěr: kdybyste si koupili provensálskou směs ve Spojených státech, našli byste v ní patrně i levanduli – patrně proto, že je – vedle provensálského koření a voňavých růží – symbolem Provence. V domově provensálského koření se ale levandule do směsi nepřidává.

Provensálské koření

Provensálské koření

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl