Levandule lékařská

(Lavandula angustifolia)

Levandulí voní celá Provence. Stejně krásně může vonět i v truhlíku za oknem. V našich končinách sice nikdy nebude mít takovou sílu, ale i tak si vás získá krásou drobných aromatických kvítků. Už staří Řekové ji využívali jako léčivku. Věděli, že má blahodárný účinek na nervy a napomáhá při zklidnění po psychickém vypětí. A byli to pravděpodobně oni, kdo začali přilévat levandulový olej do osvěžujících koupelí. Levandulový olej je výborný i proti různým mykózám. Pro dobrý spánek pozvěte levandulovou vůni do své ložnice.

Levanduli lze využít i v domácnosti. Naše babičky její květy sypaly na podlahu, aby to v domě lépe vonělo a k odpuzování hmyzu. A ještě dnes se látkové pytlíčky naplněné levandulovými květy vkládají do prádelníku, aby odpuzovaly šatní moly, nebo vedle polštáře, aby zajistily klidný spánek.

Levanduli nesmějí užívat diabetici, kteří si injekčně aplikují inzulín.

Používaná část:
květ

Sběr, sušení, uskladnění:
Sběr je ideální v červnu a červenci, po rozvinutí prvních květů. Odřezáváme koncové klasy, které se suší ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 35 °C. Snítky levandule sušíme zavěšené v malých svazcích. Pod ně umístíme papírové kornouty, do kterých suché květy opadávají.

Kvetoucí stonky je možné sušit také položené na prkénku či síti. Květy poté sdrhneme a prosejeme.

Skladujeme na suchém, temném místě v dobře uzavíratelných nádobách.

Doba sběru » červen » červenec » srpen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky