Černý bez

(Sambucus nigra, L.)

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“

Nálev z bezového květu se používá při nachlazení a horečnatém onemocnění horních cest dýchacích, při chřipce. Pije se horký, oslazený medem. Bez zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak. Chladný neslazený čaj z květů je skvělým lékem i při zažívacích potížích, jako žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku. Bezový čaj nebo sirup přidaný do nápojů má i mírně projímavé účinky, může tedy pomoci při zácpě. Sirup z květů je vhodný při migrénách a nadýmání.

Používaná část:
květ (před úplným rozvinutím), plody, listy, kůra, kořen

Sběr, sušení, uskladnění: květ za suchého počasí v květnu a červnu. Sbírají se i plody bez stopek v srpnu-září-říjnu. Nejlepší je sbírat je několik dnů po dešti. Čerstvé bezinky snadno plesniví. Listy černého bezu se trhají v květnu až červnu, kdy je účinek největší. Bezová kůra je nejlepší čerstvá z mladých větví. Loupe se v březnu a dubnu. Kůra má tytéž účinky jako listy, ale mnohem silnější. Nejsilnější je kořen bezu, který se používá hlavně pro přípravu kloktadla.

Doba sběru » květen » červen » září » říjen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky