Svízel vonný
(Galium odoratum)
Svízel vonný (dříve mařinka vonná - Asperula odorata) má silný uklidňující účinek, proto se užívá při nespavosti, přepracování, bušení srdce, hysterii či menstruačních potížích nervového původu. Pro uklidnění před spánkem se doporučuje mařinkové mléko: mléko ochutíme medem a namočíme do něj na jednu až dvě hodiny jednu a půl lžičky mařinky. Vše potom přecedíme, necháme vychladit.
Proti stresu působí také čaj z natě: jednu polévkovou lžíci natě přelejeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut louhovat, přecedíme a pijeme denně maximálně dva hrníčky, denní dávku nesmíme překročit, vyšší dávky mohou vést k nevolnosti a bolestem hlavy
Působí mírně močopudně, příznivě účinkuje při střevních bolestech z nadýmání a ledvinových kamenech.
Mařinku lze užívat jen krátkodobě a v přiměřených dávkách. Při předávkování se mohou objevit bolesti hlavy, zvracení, závratě a může dojít i k poškození jater. Z těchto důvodů je mařinka vonná jen zřídka podávána samostatně, obvykle je přidávána do směsí.
Čerstvá i sušená si dlouho uchovává krásnou vůni, pro kterou je velmi oblíbená. Její aroma se používá i při výrobě alkoholických nápojů.
Používaná část: kvetoucí nať
Sběr, sušení, uskladnění:
Nať je vhodná ke sběru krátce před rozkvětem nebo na počátku květu během května a června, nejlépe kolem poledne. Mařinku sbíráme opatrně, protože se snadno vytrhává ze země i s kořeny, proto ji raději stříháme těsně nad zemí.
Sušit ji musíme rychle při maximální teplotě 35 °C. Přirozeným teplem ji sušíme ve vzdušné a suché místnosti a při sušení ji obracíme. Dobře usušená rostlina má hořce kořenitou chuť a voní kumarinem.
Skladujeme ji v dobře uzavřených vzduchotěsných tmavých sklenicích.