Měsíček lékařský

(Calendula officinalis)

Květy měsíčku se používají hlavně zevně. Masti se aplikují na špatně se hojící rány, záněty nehtového lůžka, bércové vředy a jsou výbornou prevencí zánětů bradavek při kojení.

Při vnitřním užívání v podobě nálevu může být prospěšný při hojení zánětlivých problémů v trávicím traktu, včetně peptických vředů a zánětů žaludku. Díky svým protiplísňovým vlastnostem pomáhá v boji s kandidózou. Příznivě stimuluje činnost jater.

Doporučuje se jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní.

Používaná část: květ

Sběr, sušení, uskladnění: sbíranou částí je květ s kalichem. Lze ale sbírat i květ bez kalichu. Sběr provádíme výhradně za suchého počasí. Ideálně kolem desáté až jedenácté hodiny. Nejvhodnějším obdobím je červenec a srpen, přestože měsíček kvete zpravidla od června do pozdního podzimu, často i do zámrazu.

Květy sušíme na lískách nebo sítech v tenkých vrstvách do 4 cm ve tmě nebo alespoň v šeru, protože UV záření ničí léčivé účinky. Pokud použijeme umělé teplo, pak by teplota neměla překročit 50 °C. Měsíček do sebe rád natahuje vlhkost, a tak je vhodné ho během zimy lehce přesušit. Nedojde tak k zaplísnění.

Po usušení skladujeme v temnu a v dobře uzavřené nádobě.

Doba sběru » červen » červenec » srpen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky