Měsíčková mast na alergický ekzém

Uvádíme dvě varianty masti: z vepřového sádla a z včelího vosku a olivového oleje.

Mast z měsíčku lékařského a vepřového sádla
2 hrsti čerstvého anebo sušeného květu měsíčku
250 g vepřového sádla

Sádlo rozpustíme v rendlíku na mírném ohni, přidáme měsíček lékařský,
zamícháme a odstavíme. Sádlo musí bublat, nesmí se škvařit! Poté směs
necháme 24 hodin odstát.

Druhý den vychladlou směs znovu zahřejeme tak, aby se sádlo opět rozpustilo.

Směs přecedíme (není nutné, pokud vám nevadí, že na kůži budete mít kousky bylinky) a vlijeme do vhodné nádoby (doporučujeme malé lahvičky s víčkem). Necháme vychladnout a skladujeme v lednici, kde vydrží i několik měsíců.

Mastí potíráme postižená místa podle potřeby. Můžeme použít i na hojící se jizvy, hrubou kůži na loktech nebo na rozpraskané paty.

Tip: Kousek ztuhlé směsi sádla a květů si můžeme odložit, zabalit do
potravinářské fólie a uložit do ledničky. Lžíci sádla s měsíčkem můžeme
přidat do polévky, prý jí dodá šmak. (Naši předkové používali sušený měsíček místo šafránu. Můžete ale vyzkoušet i čerstvé květy bez zelených lůžek – nasekejte je a posypte jimi třeba chleba s máslem.)

Mast z měsíčku lékařského, včelího vosku a olivového oleje
2 dcl panenského olivového oleje (nejlépe kvalitního, lisovaného za
studena)
4 dkg včelího vosku
20 kapek esenciálního oleje (např. levandule, pomeranč, anebo podle vašeho gusta)

Pozor – použité nádobí je třeba ihned odmastit, jinak se vám bude čistit a
mýt velice špatně.

Měsíček lékařský namočíme alespoň na dva týdny do olivového oleje. Olej poté přecedíme, rozehřejeme v pánvi na mírném ohni a přidáme vosk. Udržujte jen takovou teplotu, aby se olej neškvařil. Poté, co se vosk
rozpustí, můžeme přidat esenciální olej.

Směs odstavíme z ohně a vlijeme do nádobek, kde ji necháme ztuhnout. Skladujeme při pokojové teplotě.

Měsíčková mast na alergický ekzém

Měsíčková mast na alergický ekzém

Uvádíme dvě varianty masti: z vepřového sádla a z včelího vosku a olivového oleje.

Ohodnoťte tento recept: 

183 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl