Třapatka nachová

(Echinacea purpurea)

Latinský název rostliny – echinacea – je odvozen z řeckého „echinos“, což znamená ježek. Třapatka pochází ze severní Ameriky, kde jí Indiáni říkali „sluneční klobouk“ a používali ji jako lék na hadí uštknutí anebo na špatně se hojící rány. Je známá také pod názvem rudbekia.

Třapatka nachová je nejen zdraví prospěšná, ale také okrasná a roste na mnoha zahrádkách. Jako léčivka se využívá celá – sbírá se květ, listy i kořeny, ve kterých je účinných látek nejvíce.

Echinacea je známá především pro svou schopnost podpořit činnost bílých krvinek – to znamená imunitu lidského organismu. Proto se může užívat i preventivně. Dále má schopnost likvidovat viry, plísně i bakterie a proto se doporučuje na jarní i podzimní virózy, na angínu i na chřipku. Nejúčinnější je ve formě tinktury – tedy naložená do alkoholu. Echinacea pomůže i jako kloktadlo při zánětech dásní a užívá se i při onemocnění ledvin či močových cest.

Čaj ze echinacey:
1 polévkovou lžíci sušených okvětních lístků nebo nadrceného kořene přelijeme čtvrt litrem vroucí vody, necháme 15 minut luhovat a scedíme. Bylinář Zentrich také doporučoval tinkturu z echinacey (1 čajovou lžičku po ránu) během chřipky a nachlazení.

Doba sběru » duben » květen » červen » červenec » srpen » září » říjen

Recept pro tuto bylinku:

Další bylinky