Koláčky s bezovým želé

Na bezové želé
20 květů černého bezu
10 snítek meduňky
1 l vody
1 citron
2 sáčky želírovací směsi
250 g cukru
lžička kyseliny citronové

Natrháme 20 květenství černého bezu a 10 snítek meduňky. Byliny rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu svaříme s 1 litrem vody a necháme vychladnout. Přidáme druhou polovinu bylin a jeden citron nakrájený na kolečka. Zakryjeme a necháme v chladu odležet 24 až 48 hodin. Byliny i citrony rukou dobře vymačkáme, přecedíme přes jemné sítko, vsypeme 2 sáčky želírovací směsi rozmíchané se třemi lžícemi cukru. Rozšleháme metličkou, přivedeme k varu a za stálého míchání minutu zprudka povaříme. Vsypeme 250 g cukru a lžičku kyseliny citronové. Dobře zamícháme a vaříme 5 minut. Plníme do čistých skleniček.

Na těsto
400 g polohrubé bílé mouky
200 celozrnné špaldové mouky
30 g čerstvého droždí
250 ml vlažného mléka
2 vejce
100 g rozpuštěného másla
50 g krupicového cukru
lžička strouhané citronové kůry
špetka soli

Do mísy prosejeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Posypeme je lžičkou cukru, zalijeme decilitrem vlažného mléka a rozmícháme na kašičku. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, krupicový cukr, citronovou kůru, špetku soli a zbytek mléka. Dobře vypracujeme těsto a dáme ho na hodinu do tepla vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na hady, rozdělíme na kousky, rozválíme placičky. Na každou placičku dáme kopeček želé, zabalíme, potřeme žloutkem a posypeme drobenkou. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut.

Na drobenku
40 g másla
50 g moučkového cukru
60 g hrubé mouky
2 hrsti čerstvých bezových květů zbavených velkých stopek a natrhaných na kousky
Koláčky s bezovým želé

Koláčky s bezovým želé

Ohodnoťte tento recept: 

55 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl