Bezová limonáda Dana Kalouska
Cukrový sirup se obvykle vyrábí ze stejného poměru cukru a vody. Na množství ingrediencí, které jsou v receptu, použijte 2 litry vody a 2 kg cukru.
3 velké hrsti bezových květů, ze kterých neoklepáváme pyl
velký svazek meduňky
½ litru čerstvě vymačkané citronové šťávy
½ kila medu
20–30 ks na plátky nakrájené limetky
15–20 ks hřebíčku
2 kávové lžičky kyseliny citronové
hrst mladých výhonků borovic
třtinový cukr
voda
Svaříme třtinový cukr s vodou v poměru 1 : 1. Do vlažné tekutiny pak vložíme výhonky borovic. Opatrně přidáme bezové květy a lehce promícháme. Vlijeme citronovou šťávu a vmícháme med. Přisypeme prášek kyseliny citronové a plátky limetky. Natrháme svazek meduňky a vložíme do směsi.
Přikryjeme utěrkou a necháme macerovat 4–5 dnů v chladnějším prostředí, ale ne v lednici. Jednou denně promícháme. Nakonec scedíme přes sítko a směs můžeme ještě vymačkat. Nalijeme do uzavíratelné lahve a skladujeme v lednici.
Před podáváním sirup naředíme vodou podle chuti, přidáme led, plátky limetky a ozdobíme čerstvou meduňkou.

Ohodnoťte tento recept: