Pečené batáty s bylinkami a česnekem
Tento pokrm si můžete libovolně upravit podle toho, na které suroviny nebo bylinky jste náchylní. Ty vynechat, jiné naopak přidat.
Zajímavost: Čerstvé bylinky jsou o mnoho více alergizující, než bylinky sušené.
batáty
brambory
rozmarýn
saturejka
2 stroužky česneku
sůl
olivový olej
troška vody
Brambory a batáty očistíme (např. kartáčkem), ale neloupeme. Nakrájíme na plátky. Plech vytřeme olivovým olejem a poklademe plátky batátů i brambor. Česnek utřeme se solí a rozmícháme v trošce vody. K česneku přidáme i lístky saturejky a rozmarýnu. Směsí potřeme brambory a batáty.
Plech dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme dozlatova 35 až 40 minut.
Jako přílohu podáváme například nakládané zelí, pickles, listový špenát nebo salát z červené řepy. Fantazii se ovšem meze nekladou a lektorka zdravého Míša Sedláčková doporučuje vyzkoušet i veganské raw tzaziky s kešu oříšky.
Ohodnoťte tento recept: