Boeuf Bourguignon neboli hovězí po burgundsku
1 kg hovězí kližky
100 g špeku
200 g žampionů
3 větší mrkve
4 středně velké cibule
20 nakládaných perličkových cibulek
několik stroužků česneku (podle chuti)
3 lžíce rajského protlaku
500 ml silného hovězího vývaru
olivový olej
tymián
rozmarýn
bobkový list
kousek másla
mouka
celý černý pepř
sůl
a půl litru kvalitního červeného vína
Náš tip: doporučujeme odrůdu Pinot Noir, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Obecná rada pro výběr vína vhodného při vaření zní: použijte takové, které vám chutná a druhou lahev si otevřete k jídlu.
Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme v rozehřátém hrnci. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev, celé větvičky rozmarýnu a tymiánu, bobkový list a máslo.
V hmoždíři rozdrtíme pepř, maso nakrájíme na kostky, osolíme ho, opepříme a lehce zakápneme olivovým olejem. Směs rukama promícháme, lehce zaprášíme moukou a opět promícháme. Žampiony a česnek nakrájíme na čtvrtky, vsypeme do hrnce, osolíme, opepříme a promícháme.
Přidáme perličkové cibulky, rajský protlak a opět chvíli restujeme. Nakonec do hrnce přidáme maso, zalijeme vývarem a většinu červeného vína.
Zvolna dusíme dvě hodiny (doba dušení může být i delší. Maso by na konci dušení mělo být opravdu měkké). Tekutina v hrnci by celou dobu měla jemně probublávat, pokud je třeba, přilijeme víno.
Hotové hovězí po burgundsku servírujeme s domácím chlebem anebo s čerstvou křupavou bagetou. (Před podáváním odstraníme bobkový list a větvičky bylinek.)
Ohodnoťte tento recept: