Kvašená zelenina
Zkuste tuhle úžasně zdravou a jednoduchou úpravu zeleniny, kterou získáte zásobu vitamínů třeba v zimním období.
svazek ředkviček
kus zázvoru
3 červené řepy
3 velké mrkve
hlávku zelí
čínské zelí
½ svazku řapíkatého celeru
svazek jarních cibulek
1 palici česneku
drcené čili papričky
sůl
Můžeme přidat
oranžovou papriku
cuketu
bílou ředkev
a dochutit divokými bylinkami – my jsme použili mladé lístky bršlice kozí nohy
Dále potřebujeme velkou čistou zavařovací lahev, jeden zelný list, vyvařený kámen a talířek.
Veškerou zeleninu nakrájíme, popř. nakrouháme. Jeden velký zelný list si ale ponecháme stranou. Ve velké míse vše důkladně promícháme, smícháme s utřeným česnekem, solí a drcenými chilli papričkami, popř. s bylinkami. Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí vodu. Napěchujeme do velké zavařovací lahve, zalijeme šťávou ze zeleniny, zakryjeme zelným listem a zatížíme vyvařeným kamenem. Zakryjeme talířkem a necháme stát 4–5 dní v kuchyni. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, je zelenina připravená ke konzumaci. Obsah lahve přendáme do menších uzavíratelných skleniček a skladujeme ve sklepě anebo v lednici.
Ohodnoťte tento recept: