Marmeláda z chilli, zázvoru a česneku
2 kg kapií nebo červených paprik
210 g chilli papriček
700 g zralých rajčat
100 g zázvoru
100 g česneku (1 až 2 paličky)
80 g citrusového pektinu
10 g sorbanu draselného – konzervant
1,7 kg cukru
0,5 l vinného octa, nejlépe červeného, přírodního, bez konzervantů
Zeleninu, kromě rajčat, nakrájíme nahrubo a rozmixujeme.
Rajčata spaříme a rozmixujeme v hrnci, přidáme zeleninu a ocet.
Suché přísady smícháme v míse zvlášť. Suroviny budou lépe želírovat. Přisypeme do hrnce se zeleninou a 5 minut vaříme na mírném plameni. Jakmile se směs začne přichytávat na stěny hrnce, je to známka toho, že se správně želíruje.
Směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme na mokrou utěrku. Mezi sklenicemi necháme místo. Poté v troubě sterilujeme 15 minut.
Ohodnoťte tento recept:
51 hlasů