Mátovo-meduňkový sirup

svazek čerstvé meduňky
svazek čerstvé máty
3–4 biocitrony
větší kus zázvoru (podle toho, jak výraznou chuť chcete)
vodu
5 kg cukru (anebo si množství stanovte podle uvážení)
10 dkg kyseliny citronové

Kuchyňské náčiní, které budeme používat, by mělo být vyvařené stejně jako lahve na sirup.

Dáme vařit vodu (cca do pětilitrového hrnce), oloupeme a nakrájíme zázvor a biocitrony i s kůrou. Jakmile se voda začne vařit, vsypeme zázvor a bylinky natrhané na kousky. Bylinky necháme přejít varem, ale nevaříme je příliš dlouho. Hrnec odstavíme z plotny, přidáme citrony, přiklopíme pokličkou a necháme 20 hodin stát. Pak tekutinu přecedíme, bylinky, zázvor a citrony ještě vymačkáme. V tekutině rozpustíme cukr a kyselinu citronovou a necháme krátce projít varem. Během varu sbíráme pěnu. Lahve plníme horkým sirupem, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Podáváme naředěné podle chuti, můžeme dozdobit skrojkem citronu a lístkem máty či meduňky.

Mátovo-meduňkový sirup

Mátovo-meduňkový sirup

Ohodnoťte tento recept: 

196 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl