Vietnamské jarní zeleninové rolky se dvěma druhy salsy

Tento druh vietnamských závitků má velkou výhodu: nesmaží se. Stačí jen namáčet v připravených omáčkách.

2 balíčky rýžových skleněných nudlí
rýžový papír
vroucí voda
Zelenina
salátovou okurka (neloupeme, jen pečlivě omyjeme; je samozřejmě lepší, máme-li zeleninu v biokvalitě)
žlutou, červenou a zelenou papriku
druh salátu, který máte rádi (doporučujeme vyzkoušet třeba lollo rosso)
avokádo (ideálně odrůdu s černou slupkou)
čerstvé bylinky podle chuti (např. koriandr, bazalku, pažitku)
černý sezam (prodávají obchody se zdravou výživou)

(Skleněné nudle i rýžový papír seženete běžně v supermarketech a určitě je pořídíte v obchodech s asijskými potravinami. Neváhejte se zeptat vietnamského prodavače – poradí vám například, které nudle jsou do rolek nejlepší.)

Rýžové skleněné nudle zalijeme vroucí vodou a necháme je stát 10–15 minut. Pak je propláchneme studenou vodou, scedíme a necháme okapat. Zeleninu nakrájíme na nudličky, jarní cibulku na kolečka. Mrkev škrabkou oloupeme a nakrájíme – eventuálně nastrouháme – na velmi jemné proužky (tzv. julienne). Můžeme si připravit i bylinky – čerstvý koriandr, bazalku nebo pažitku. Avokádo nakrojíme po delším obvodu a pootočením polovin proti sobě je oddělíme. Pecku vyloupneme a vydlabeme dužninu. Jednu polovinu avokáda nakrájíme na tenké plátky, druhou si necháme na salsu.

Rýžovou placku položíme na podložku a po celé ploše ji navlhčíme trochou vody (chce to vyzkoušet). Začátečníkům doporučujeme položit na sebe navlhčené placky dvě, rýžový papír se nebude trhat. Do jedné třetiny placky položíme salát a na něj část rýžových nudlí, zeleniny, avokáda a bylinek. Můžeme posypat černým seznamem.

Pak zarolujeme závitek: začneme rolovat od okraje, kde je náplň, pak přehneme postranní části závitku dovnitř a závitek dorolujeme. (Anebo se raději podívejte na naše video z pořadu).

Salsa č. 1
několik lžic rybí omáčky
limetková šťáva
sůl
koření

Smícháme několik lžic rybí omáčky, limetkovou šťávu, sůl a koření, které si zvolíme podle chuti.

Salsa č. 2
půlka avokáda
šťáva z jedné limetky
sůl
pepř
olivový olej
koření
bylinky

Vidličkou rozmačkáme zbylou půlku avokáda a smícháme šťávu z jedné limetky, sůl, pepř a olivový olej. Směs můžeme opět ochutit oblíbeným kořením a bylinkami.

Vietnamské jarní zeleninové rolky se dvěma druhy salsy

Vietnamské jarní zeleninové rolky se dvěma druhy salsy

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl