Smetanovo-bazalková zmrzlina podle Kateřiny Kočičkové

25 gramů bazalky
150 g cukru
500 ml smetany ke šlehání
250 ml tučného mléka
6 žloutků

Cukr a bazalku umelte ve food procesoru/mixéru na pastu. Ohřejte mléko s polovinou smetany a přidejte k němu bazalkový cukr, aby se rozpustil.

V extra misce rozmíchejte žloutky a opatrně spojte s horkou mléčno-bazalkovou směsí. Vraťte do hrnce a zpasterizujte – provařte, dokud směs na stěrce nenechává za prstem linku.

Nalijte přes sítko do mísy a spojte se zbytkem chladné smetany.

Co nejrychleji zchlaďte v nádobě či dřezu s vodou a ledem (aby se zabránilo růstu mikrobů), vychlaďte a dejte míchat do zmrzlinovače. (Další možnost je vyrobit zmrzlinu pomocí tyčového mixéru stejnou metodou mražení a „rozbíjení“ jako citronový sorbet s bazalkou).

Smetanovo-bazalková zmrzlina podle Kateřiny Kočičkové

Smetanovo-bazalková zmrzlina podle Kateřiny Kočičkové

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl