Květákový salát s fazolemi
květák
lžíci vinného octa
4 brambory uvařené na loupačku
červenou papriku
červenou cibuli
? citronu
400 g uvařených nebo konzervovaných fazolí
sůl
čerstvě namletý pepř
bazalka
pažitka
Očištěný květák rozebereme na růžičky a vaříme ho 5 minut v osolené vodě se lžící octa. Květák slijeme a necháme vychladnout. Oloupeme uvařené brambory a nakrájíme je na tenká kolečka. Dále nakrájíme i červenou papriku a cibuli. Přidáme červené fazole, šťávu z půlky citronu, osolíme a opepříme podle chuti. Dochutíme čerstvou pažitkou, můžeme ale použít i divoké bylinky.
Domácí majonéza
sklenici olivového oleje
2 čerstvá vejce
lžíci hořčice
trochu vinného octa
Domácí majonézu připravíme tak, rozmixujeme olivový olej, čerstvá vejce, hořčici a trošku vinného octa.
Hotovou majonézu přidáme do salátu a vše důkladně promícháme. Nakonec posypeme nakrájenou bazalkou.
Náš tip
Květák vaříme v osolené vodě se lžící vinného octa, aby nezhnědl a zůstal bílý.
Fazole, jak známo, způsobují nadýmání. Proto k nim během vaření můžeme přidat saturejku, která tyto obtíže zmírňuje. Doporučuje se také fazole den předem namočit a vodu před vařením vyměnit. Pokud připravujeme fazole jako přílohu, osolíme je až ke konci varu, aby neztvrdly.

Ohodnoťte tento recept:
39 hlasů