Bouquet garni

Bouquet garni znamená „zdobená kytice“. Svazky bylin se do pokrmů při vaření vkládaly už ve středověku, ale první opravdovou bouquet garni začali francouzští kuchaři používat na konci 17. století. Bylinky nevázali provázkem, ale údajně balili do plátku slaniny.

Dnes se bez bylinkové kytičky zejména v jižní Francii žádná kuchyně neobejde. Bylinky se jednoduše převáží provázkem, anebo vloží do gázového pytlíčku. Při vaření se bylinková kytička přidá do pokrmu. Jídlo tak získá bylinkovou chuť i vůni. Před podáváním je třeba svazeček z pokrmu odstranit.

Složení bouquet garni je různé, můžete vyzkoušet petržel, tymián a rozmarýn, zkuste přidat i bobkový list, šalvěj, saturejku nebo estragon. Bylinkovou kytičku využijete při vaření omáček k masu anebo do polévek.

Další bylinky