Olivovník evropský

(Olea europaea)

Olivovník evropský patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Ve Středomoří se z něj kvalitní olej získává už 4 000 let. Nejkvalitnější druhy oleje se lisují za studena pouze mechanickými postupy, které ve výsledném produktu zachovají maximum vitamínů, minerálů a jiných důležitých látek. Nejkvalitnější olivový olej nese označení extra virgin, tedy extra panenský.

Starý řecký recept pro zdraví radí dát si každé ráno nalačno lžičku olivového oleje. Ten je pro lidský organismus dobře stravitelný a neobsahuje cholesterol. Středomořské národy, které používají olivový olej denně a ve značném množství, mají prokazatelně nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Kréťané, kteří se dožívají vysokého průměrného věku, ho spotřebují 25 litrů ročně na jednoho obyvatele, a namáčí si v něm například i chléb.

Olivový olej se řadí mezi desítku nejzdravější potravin na světě. Co tedy tento zlatavý tekutý zázrak dokáže?

Je prevencí proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním. Obsahuje spoustu vitamínů. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje metabolismus tuků a snižuje nadýmání. Je vhodný při redukční dietě. Zpomaluje stárnutí.

Můžete ho použít i na pokožku celého těla, pokud se například spálíte na sluníčku. Dámy určitě znají olivové zábaly na vlasy. Přidat ho můžete i do koupele spolu s trochou mléka.

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky