Mateřídouška obecná

(Thymus serpyllum L.)

Mateřídouška se ve starém Egyptě využívala k balzamování mumií. V Řecku byla pálena na posvátných místech, aby její dým dodal bojovníkům sílu ve válce. A Římané, milovníci života, ji začali využívat jako jednu z hlavních surovin k výrobě voňavek, což přetrvalo dodnes.

Obvykle se používá do čajových směsí proti nachlazení. Dobře působí při suchém kašli. Velmi dobrá je i při potížích spojených s plynatostí a kolikami. Pomůže i při křečích hladkého svalstva. Používá se i na zánětlivá onemocnění kůže a na špatně se hojící rány. Je doporučována i při chřipce, kterou provází kašel. V poslední době se začala používat i v aromaterapii.

Používaná část: vrchní nezdřevnatělá část nati s květy

Sběr, sušení, uskladnění:
Mateřídoušku sbíráme během června až srpna za slunečného dne, nejsilnější je mezi polednem a druhou hodinou odpolední. Rostlinky sušíme nejlépe na sítech, zavěšených v prostoru a v nepříliš vysoké vrstvě, čím dříve se rostlinky usuší, tím kvalitnější budou. Nesmí se však sušit při teplotě vyšší než 40 °C. Po dosušení je vhodné, uložit rostlinky do dobře uzavíratelné sklenice. Před uložením je možné kvítky a lístky zdrhnout ze stonků.

Doba sběru » červen » červenec » srpen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky