Fenykl obecný

(Foeniculum vulgare)

Fenykl je velmi populární bylinou, která se užívá již velmi dlouho. V lidové medicíně se používá na vyvolání menstruace a podporu laktace. Po celá staletí byla užívána semena na povzbuzení chuti k jídlu a jako lék proti nadýmání při plynatosti, trávicích problémech a kolice u dětí. Dokáže také účinně omezit střevní křeče.

Přípravek ze semen fenyklu je užitečný jako prostředek usnadňující vykašlávání. Semena fenyklu účinkují při zánětlivých procesech sliznic horních cest dýchacích. Jsou i úspěšně používána při kašli a kataru horních cest dýchacích u dětí.

Dříve se využíval i k léčbě zánětů očí, na oplachy. Fenykl (silice) rozetřený na pokožku prý ničil kožní parazity u lidí i zvířat, včetně zákožky svrabové, blech a vší.

Fenyklový čaj má přirozeně nasládlou chuť, není třeba ho doslazovat. Tento osvěžující čaj je známý i svými účinky na osvěžení dechu.

Používaná část: pro zdravotní účely plod

Sběr, sušení, uskladnění: Plod fenyklu sbíráme v září a říjnu za suchého počasí. Sušíme na slunci nebo při umělé teplotě do 40 °C. Uchováváme v suchu a v dobře uzavřených nádobách.

Doba sběru » září » říjen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky