Staročeský medový dort

Korpus
80 g másla
4 vejce, bílky oddělené od žloutků
250 g tekutého medu

Badyán, skořici, anýz, muškátový oříšek, bílý pepř, nové koření, fenykl, hřebíček (Koření dávkujte podle chuti. V našem receptu Simona do hmoždíře nasypala přibližně půlku dávky, kterou měla na talířku. Skořici ale použijte mletou. U dávkování koření asi platí, že méně je více – alespoň při prvním pečení dortu.)

V hmoždíři rozdrtíme koření a lískové oříšky. Čokoládu nalámeme do rendlíku a necháme pozvolna rozpustit. Na jemném struhadle nastrouháme muškátový oříšek a pomerančovou i citronovou kůru. Tyčovým mixérem ušleháme sníh z bílků. Máslo se žloutky utřeme do pěny, pak do něj pomalu lijeme med a hmotu rychle mícháme (tudíž se vám budou hodit jedny ruce navíc). Smícháme mouku, směs koření a oříšků a nastrouhanou citrusovou kůru. Přisypeme skořici a polévkovou lžíci prášku do pečiva.

Do směsi vmícháme máslovou-žloutkovo-medovou hmotu a vše pečlivě promícháme. Postupně přilejeme čokoládu a opět promícháme. Sníh z bílků vmícháme do těsta úplně nakonec. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy.

Pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C. Při pečení respektujte zkušenosti s vlastní troubou a na závěr těsto vyzkoušejte špejlí. (Špejli zapíchněte do těsta, pokud ji vytáhnete suchou, je korpus upečený.)

2 tabulky změklé hořké čokolády
kůra z ? chem. neošetřeného citronu
kůra z ? chem neošetřeného pomeranče
50 g strouhaných oříšků
300 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku o pečiva
lžička skořice
neloupané mandle na ozdobení dortu
kousek másla na vymazání dortové formy
strouhaný kokos na vysypání dortové formy
Krém
100 g másla
100 g medu
50 g polohrubé mouky
100 ml mléka (ovesného anebo kravského)

Zatímco se nám peče dort, připravíme si krém. Smícháme mouku s mlékem a máslo utřeme s medem. Z mouky a mléka za stálého míchání uvaříme hustou kaši a necháme ji chladnout. Jakmile kaše zchladne na stejnou teplotu, jako medové máslo, obě směsi vymícháme do hladka. (Teplota obou složek musí být přibližně stejná, jinak se krém srazí.) Pokud se mezitím dopekl dort, vytáhneme ho z trouby a necháme také zchladnout.

Poleva
4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
šťáva z půlky citronu

Moučkový cukr smícháme s citronovou šťávou tak, aby vznikla hustá kašička.

Korpus dortu opatrně podélně rozřízneme na poloviny, spodní polovinu natřeme krémem a přiklopíme druhou polovinou. Povrch ozdobíme citronovou polevou a mandlemi. Hotový dort dáme ztuhnout do ledničky.

Staročeský medový dort

Staročeský medový dort

Ohodnoťte tento recept: 

44 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl