Kotvičník zemní

(Tribulus terrestris)

Rostlinka, kterou západní i východní medicína využívá už přes 2000 let jako lék na problémy ledvin (ledvinové kameny) a močového měchýře, má také výrazné afrodiziakální účinky.

Povzbuzuje sexuální vitalitu, u žen zvyšuje libido zejména v menopauze a mužům může pomoci při poruchách erekce a snížené hladině testosteronu.

V současné době je velmi oblíbený jako doplněk při kulturistice, neboť obsahuje látky, které zvyšují množství svalové hmoty a odbourávají tuk.

Dodává životní energii a jeho užívání se osvědčilo také v době velkého pracovního vytížení, v rekonvalescenci a pocitech únavy a vyčerpání.

Pěstování:
S úspěchem ho lze pěstovat i v našich klimatických podmínkách.

Daří se mu ve volné půdě, kde bezproblémově dozrávají semena, která v půdě přezimují a na jaře klíčí. Jednou možností je nechat rostlinu „zplanět“ a pěstovat ji ve volné půdě ze samovýsevů.

Druhou možností je jarní předpěstování ze semen. Ta se několik dní máčí ve vodě, aby pak lépe a rovnoměrněji klíčila. Protože jsou mladé rostlinky poměrně citlivé na houbové choroby, je dobré výsevní substrát propařit.

Po výsadbě na trvalé stanoviště roste rychle a po dosažení délky jednotlivých výhonů kolem 5 cm již začíná vykvétat. Rostliny ponecháváme na venkovním stanovišti, před příchodem prvních mrazů je vhodné sklidit celou rostlinu. Nať využíváme v průběhu celé vegetace a dozrávající plody sklízíme průběžně.

Sběr:
Sklízíme začátkem září celou rostlinu i s kořeny (kořeny zbavíme substrátu ve vodě až do běla), vše nastřiháme na 1,5 cm na bílou netkanou textilií a usušíme.

Doba sběru » srpen » září

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky