Salát z fenyklu, červených pomerančů a vlašských ořechů

Podle Dagmar Heřtové

Máte-li náladu chuťově si „odskočit“ z českých a moravských krajin někam do exotična, vyzkoušejte tenhle barevný a originální salát cestovatelky Dagmar. Nebudete litovat. Přidávají se do něj ingredience, které jsou zdravé, „obalí“ vám nervy (ořechy) a přispějí vaší harmonické mysli a dobré náladě (bazalka posvátná a meduňka).

Salát
2 čerstvé menší bulvy fenyklu
1 srdíčkový salát
2 červené pomeranče
kousek tvrdého sýra, nejlépe ementálu
hrst čerstvé bazalky svaté
hrst čerstvé meduňky
nať z fenyklu
Pražené ořechy
70 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných na větší kousky
30 g másla
70 g tmavého třtinového cukru
¼ lžičky mleté skořice
Dresink
šťávu z 1 červeného pomeranče
4 lžíce olivového oleje
1 lžíci javorového sirupu nebo medu
1 lžíci vinného červeného octa
špetku mořské soli
1 lžičku mletého hřebíčku

Na sucho opražíme nasekané vlašské ořechy. Jakmile se rozvoní, přidáme máslo, skořici a cukr a necháme vše roztát a spojit. Odstavíme, ořechy rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme zchladnout.

Teď přijde na řadu fenykl. Odkrojíme spodní část bulvy a pevné zelené stopky a ponecháme lehká zelená peříčka natě na ozdobu. Fenykl na ostrém struhadle krouháme tak, abychom získali co největší plochy hoblin. Omyjeme a osušíme lístky salátu a rozložíme na velký talíř, na ně navršíme nastrouhaný fenykl.

Ostrým nožem okrájíme pomeranč tak, že ho zbavíme kůry a vykrajujeme dílky pomeranče bez bílých přepážek. Ty poklademe na lístky salátu a nakrouhaný fenykl.

A nakonec připravíme dresink. Vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče, přidáme javorový sirup (nebo med) ocet, olej a hřebíček a sůl. Šleháme, dokud se vše nespojí. Nastrouháme ementál a salát jím posypeme. Ozdobíme vychladlými ořechy, dochutíme lístky čerstvé bazalky posvátné, meduňky a „peříčky“ fenyklové nati. A nakonec vše zalijeme dresinkem.

Náš tip: pokud si nejste jisti, jak vykrájet dílky červeného pomeranče, podívejte se na video z našeho pořadu.

Salát z fenyklu, červených pomerančů a vlašských ořechů

Salát z fenyklu, červených pomerančů a vlašských ořechů

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl