Popenec břečťanovitý

(Glechoma hederacea)

Popenec byl oblíbenou bylinkou našich prababiček, dnes je to ale spíš taková zapomenutá Popelka. Naše rada zní: naučte se jej poznat a budete překvapeni, kde všude roste! Možná i na vaší zahrádce, a ani o tom nevíte. Popenec můžete použít v kuchyni místo pepře – a to sušený i čerstvý. Dá se z něj uvařit čaj – hrst lístků přelijte půl litrem vroucí vody a nechte 5 minut luhovat. Vlažným odvarem si ale můžete omýt i špatně se hojící rány. Popenec má desinfekční a hojivé účinky. Pomůže při zánětu horních cest dýchacích a při chronickém kašli. Podle starých receptur se tinktura z popence používala i proti ledvinovým kamenům.

Sbírají se lístky v době květu – někdy až do července. Čerstvou nahrubo nasekanou bylinku nasypte do salátu, přimíchejte do tvarohu, do nádivky anebo do omelety. Popenec se hodí i do bylinné směsi pro jarní detoxikační kůry.

Doba sběru » duben » květen » červen » červenec

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky