Česnek setý

(Allium sativum)

Česnek je, společně s cibulí, asi nejznámější kuchyňská zelenina. Anebo je to léčivka? Těžko rozsoudit. Jeho zdraví prospěšné účinky jsou známé po tisíce let. Jeho název pochází ze slovanského „čes“, s významem česat. Keltové mu říkali „krem“.

V našem pořadu razíme zásadu jíst místní a sezónní zeleninu a bylinky. U česneku to platí několikanásobně. Vždyť český česnek má odrůdy opravdu proslulé a smí se tak podle legislativy označovat opravdu jen česnek vypěstovaný na území České republiky.

O pěstování českého česneku jsme si povídali s panem inženýrem Kozákem. Poprosili jsme ho o doporučení alespoň tří, čtyř odrůd, které stojí za to vyzkoušet. Tady jsou: Stanik, Bjetin, Anton a Slavín.

Pojďme si říct alespoň pár důvodů, proč jíst česnek každý den:
1) Je to přírodní antibiotikum, takže zabírá při všech možných zánětech.
2) Chrání a také pomáhá při rýmě, chřipce a zánětech horních cest dýchacích.
3) Podporuje imunitní systém.
4) Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje cévy, podporuje krevní oběh a činnost srdce.
5) Snižuje hladinu krevního tlaku i hladinu cukru v krvi.
6) Ničí parazity ve střevech.
7) Zlepšuje trávení a podporuje metabolismus při hubnutí.

Doba sběru » červenec

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky