Fazol obecný

(Phaseolus vulgaris)

Fazol obecný je popínavá jednoletka, která se původně pěstovala ve střední Americe. Fazole se rozšířily do celého světa a existuje jich několik desítek druhů. Všechny jsou významným zdrojem rostlinných bílkovin, a proto stojí za to zařadit je do jídelníčku, například při redukční dietě. Pravda je, že fazole mají jeden nepříjemný následek – nadýmání. Ti, kdo fazole pravidelně konzumují, tvrdí, že je třeba je jíst pravidelně – trávicí soustava si na ně navykne a nepříjemné projevy postupně vymizí.

Pozor! Fazole je třeba dobře tepelně upravit, to znamená povařit je nejméně 20 minut! Syrové plody vám mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

Nás, bylinkáře, zajímá hlavně fazol obecný, který má řadu zdraví prospěšných účinků. Fazolové lusky bez semen se používají ve formě odvaru při zánětech močových cest. Lusky ale dokáží také účinně snižovat hladinu cukru v krvi, a proto se doporučují diabetikům. Recept na léčivý odvar z fazolových lusků a dalších bylin není složitý, je ale pracnější. Určitě se však vyplatí ho vyzkoušet.

Fazolový lusk bez semen seženete v bylinkových lékárnách.

Doba sběru » červen » červenec » srpen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky