Toten lékařský

(Sanguisorba officinalis)

Toten lékařský se používá k léčbě zanícených a krvácejících sliznic, vředů, průjmů a střevních katarů. Je uznáván jako nahořklá salátová či polévková zelenina, neboť přispívá k potlačení růstu patogenních mikrobů.

Výtečně slouží k zastavování různých druhů krvácení – k tomuto účelu slouží hlavně odvar z kořene, který se pije obvykle dvakrát denně (1 kávová lžička drcené drogy na čtvrt litru vody a čtvrt hodiny spařit). Takto lze toten použít při zánětech žil, krvácení z nosu i nadměrné a bolestivé menstruaci či krvácivých hemeroidech. Při prudkých průjmech lze krátkodobě užívat silnější čaj i častěji.

Odvar z kořenů lze doporučit i na omývání různých bakteriálních kožních afektů, akné, vředů, pórovité pokožky. Hodí se k léčbě ekzémů a vyrážek včetně pásového oparu a neštovic.

Také ho lze použít víckrát denně jako ústní vodu při angínách, zánětech nosohltanu, při zarudnutí a bolesti v krku, bílém jazyku a při krvácejících dásních nebo parodontóze.

Používaná část: kořen

Sběr, sušení, uskladnění:
Kořen totenu sbíráme ráno buď od března do dubna, nebo v září až říjnu. Nařezaný kořen sušíme v dobře větraných místnostech. Toten lze sušit i na slunci. Pokud sušíme umělým teplem, neměla by teplota převýšit 40 °C. Dobře usušený kořen musí při ohnutí prasknout. Uskladňujeme jej do papírových nebo jutových pytlů.

Doba sběru » březen » duben » září » říjen

Další bylinky