Čajovník čínský

(Camellia sinensis)

Čajovník je stálezelený keř pocházející z oblasti Indie a Číny. Může dorůst výšky až dvaceti metrů. Kvete bílými kvítky s výraznou vůní. Nejaromatičtější lístky čaje se nacházejí na vrcholcích a koncích větviček, směrem dolů aroma slábne.

Čaj se pěstuje na rozsáhlých plantážích, které najdeme i v nadmořské výšce nad 2 000 metrů. Obecně platí, že nejkvalitnější čaje pocházejí z výše položených čajových plantáží, z prvních sklizní v roce a roli hraje také stáří sklízených lístků – nejkvalitnější jsou tzv. tips, čili koncové větévky s nejmladšími lístky.

Kolébkou nápoje oblíbeného po celém světě je Čína. První zmínky o pití čaje zde pocházejí až z 3. tisíciletí př. n. l.

Čaj pijeme hlavně pro jeho chuť, ale významným bonusem jsou jeho zdraví prospěšné účinky. Kofein obsažený v čaji povzbuzuje, čaj má antioxidační účinky (antioxidanty jsou látky, které zpomalují stárnutí), působí blahodárně na močové ústrojí a ledviny.

Zelený čaj je vlastně elixírem zdraví: je dobrou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu, zahání stres a funguje také jako prevence proti zubnímu kazu. Doporučuje se při dietách nebo odtučňovacích kůrách.

Jednotlivé druhy čaje podle způsobu zpracování:

zelený – nefermentovaný čaj
polozelený – částečně fermentovaný
bílý – lehce fermentovaný čaj
žlutý – lehce dodatečně fermentovaný
černý – dokonale fermentovaný
puerh – dvakrát fermentovaný, druhá fermentace probíhá za přítomnosti mikroorganismů.

Z větviček čajovníku se v Japonsku připravuje speciální čaj zvaný kukiča.

Doba sběru » leden » únor » březen » duben » květen » červen » červenec » srpen » září » říjen » listopad » prosinec

Další bylinky