Kozinec blanitý

(Astragalus membranaceus)

Kozinec blanitý je víceletá rostlina z čeledi bobovitých, má mohutný, 50–150 cm dlouhý, mrkvovitý žlutohnědý kořen, na řezu světle žlutý, který se používá jako součást řady různých pokrmů a kuchyňských úprav, hodí se k drůbežímu masu, ale také k černým fazolím a rýži. Rozšířen je v severní a severozápadní Číně a v Japonsku, jižním Mogolsku, ale přezimuje také u nás.

Žlutý císař, který vládl v letech 2737–2697 př, n. l., zařadil tuto rostlinu mezi nejvýznamnější druhy, a to jako lék na bolesti, hnis a hemoroidy, ale také na „stovky dětských onemocnění“. Po tisíciletí Číňané užívají tuto rostlinu jako prostředek podporující zvýšení imunity, zvláště u mladých lidí.

Poslední výzkumy ale ukazují, že tato rostlina ukrývá léčebné účinky skutečně mimořádné. Používá se u pacientů po chemoterapii, radiologii anebo u lidí nakažených virem HIV, protože aktivuje kostní dřeň a napomáhá regeneraci buněk.

Pro posílení imunity můžete vyzkoušet kozinec třeba ve formě tinktury. Bylina se dá pěstovat i u nás a nevyžaduje žádné zvláštní podmínky. Potřebuje spíše lehčí půdu a pěstuje se ze semen, protože sazenice se hůře přesazují.

Doba sběru » září » říjen

Recept pro tuto bylinku:

Další bylinky