Salát z puy čočky s červenou řepou, dýní a feta sýrem

Zelená čočka puy se pěstuje ve střední Francii v oblasti Le Puy en Velay. Puy je dražší než jiné druhy čočky, má ale také lepší chuť a skvělé nutriční hodnoty. Má spoustu výživné vlákniny, vitamínů, obsahuje vápník, hořčík, železo a pro maminky důležitou kyselinu listovou. Je vhodná pro diabetiky a pomáhá snižovat cholesterol. Čočka puy navíc obsahuje méně škrobu, než jiné druhy čočky, takže se nemusí předem namáčet. Vařit ji stačí 15–20 minut.

250 g zelené puy čočky
6 menších bulv červené řepy
100 ml balsamikového octa
2 badyány
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
3 čerstvé snítky tymiánu
mořská sůl
½ menší máslové dýně
100 g sýra feta
1 červená cibule
3 lžíce olivového oleje
čerstvé lístky mladého špenátu
čerstvou pažitku i s květem na ozdobu

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 200 °C. Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na osminky a dáme stranou. Ve větší misce vyšleháme dresink z balsamikového octa a javorového sirupu (popř. medu), do kterého přidáme badyán. Vsypeme řepu a v dresinku ji vykoupeme. Na plech dáme větší kus alobalu, poklademe řepou, zakapeme částí dresinku, přidáme 3 snítky tymiánu, osolíme a zabalíme pevně do balíčku. Pečeme asi 25 minut při teplotě 200 °C – řepa musí být po upečení měkká.

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Naskládáme ji na plech vyložený pečicím papírem, zakapeme olivovým olejem a dáme zapéct asi na 20 minut. Můžeme péct společně s balíčkem s červenou řepou.

Mezitím propláchneme čočku a zalijeme ji větším množstvím studené vody a vaříme asi 15–20 minut do měkka. Po uvaření vodu slijeme, čočku dáme na větší talíř, osolíme a opepříme a promícháme. Přidáme upečenou řepu a mírně osolenou dýni. Do zbývajícího dresinku přidáme ještě 1–2 lžíce olivového oleje, promícháme a salát jím zakapeme. Ozdobíme nakrájenou červenou cibulí a lístky mladého špenátu, poté přidáme ještě sýr feta nakrájený na kostky a nakrájenou pažitku.

Salát z puy čočky s červenou řepou, dýní a feta sýrem

Salát z puy čočky s červenou řepou, dýní a feta sýrem

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl