Pečená rajčata s bylinkami

Výhodou tohoto receptu je, že výsledný produkt můžete nejen například namazat na chleba, ale použít ho jako omáčku na rýži, těstoviny, anebo ho dát do sklenice a skladovat v lednici pro další použití. Pokud chceme skladovat dlouhodobě, je třeba upečená rajčata zavařovat podobně jako kompoty nebo džemy.

rajčata nakrájená na čtvrtky nebo na osminky (podle velikosti rajčete)
olivový olej (Naše kuchařka Míša Sedláčková používá na smažení a pečení zásadně olivový, za studena lisovaný olej nebo přepuštěné máslo. Slunečnicový olej považuje za nevhodný. Proč? Pusťte si video, kde to Míša vysvětluje. Pokud nejste vegani nebo vegetariáni, můžete při vaření použít i sádlo – ovšem ne v tomto receptu.)
bylinky, nejlépe čerstvé (rozmarýn, oregano, saturejka)
rýžový sirup (prodávají ho běžně obchody se zdravou výživou)
sójová omáčka shoyu (Pravá shoyu je bezlepková, přírodní a k dochucení tepelně upravovaných pokrmů vhodnější, než tamari. Shoyu opět seženete v obchodech se zdravou výživou.)

Plech na pečení potřeme olivovým olejem a poklademe ho rajčaty nakrájenými na osminky. Posypeme bylinkami a pokapeme rýžovým sirupem, který rajčatům dodá příjemně nasládlou chuť. Nakonec rajčata pokapeme ještě omáčkou shoyu.

Pečeme 40 minut až hodinu při 175 °C.

Pečená rajčata s bylinkami

Pečená rajčata s bylinkami

Ohodnoťte tento recept: 

100 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl