Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Vladimír Menšík — Lidé — Česká televize

herec

* 9. října 1929

† 29. května 1988

Mistr zábavy a vypravěčského talentu. Účinkoval v desítkách zábavných pořadů, které uváděl a provázel svým typickým vyprávěním a anekdotami. Vytvořil také řadu nezapomenutelných postav ve filmech, které patří k nejvýše ceněným.

Rodištěm Vladimíra Menšíka jsou jihomoravské Ivančice. Už od dětství patřil k milovníkům humoru a lidové zábavy. Oblíbil si zejména poutě a cirkusová vystoupení. Nějakou dobu byl členem hudebního sboru Adolfa Pišteláka, rodiče jej však nakonec přesvědčili ke studiu strojní průmyslovky. Své nutkání neustále bavit publikum Menšík během středoškolské docházky naplňoval v ochotnickém divadelním spolku, kde působil i při pracovní docházce do Brněnských strojíren.

Na vysněnou JAMU, kterou úspěšně dokončil v roce 1953, se Vladimír Menšík dostal až na druhý pokus. Záhy po absolutoriu dostal příležitost vystupovat v zájezdovém Vesnickém divadle, kde se setkal s E. F. Burianem, který si Menšíka po jedné sezóně pozval do svého pražského divadla. Vladimíra však stále víc lákal svět filmu, v několika méně známých snímcích si zahrál už v době, kdy docházel na akademii. Burianovo D34 tedy opustil a v roce 1958 získal stálé angažmá ve Filmovém studiu Barrandov, čímž začala jeho dlouholetá filmová kariéra, během které si Menšík k divadelnímu hraní odskočil pouze ojediněle.

Z působení v televizi si Vladimíra Menšíka většina diváků spojuje především s komediálními snímky a pořady, v nichž bravurně plnil roli populárního baviče a vypravěče vtipných povídek a historek. Nemalou část populárních příběhů nasbíral u svých známých a příbuzných. Objevil se i v řadě dramatických snímků a inscenací, stejně tak v několika pohádkových příbězích a seriálech.

Osudovou Menšíkovi nakonec byla jeho záliba v alkoholu a kouření, své publikum však neopustil ani v dobách, kdy se mu značně zdravotně přitížilo. Do svého skonu 29. května 1988 účinkoval Vladimír Menšík ve více jak 150 filmech. 

Výběrová filmografie

  • Dobří holubi se vracejí (1988)
  • My všichni školou povinní (1984, seriál)
  • Jako kníže Rohan (1983)
  • Létající Čestmír (1983, seriál)
  • Netopýr (1981)
  • Hrozba (1978)
  • Ikarův pád (1977)
  • Chalupáři (1975, seriál)
  • Lokomotiva (1975)
  • Dívka na koštěti (1971)
  • Slaměný klobouk (1971)
  • F. L. Věk (1970, seriál)
  • Partie krásného dragouna (1970)
  • Radúz a Mahulena (1970)
  • Hříšní lidé města pražského (1968, seriál)
  • Kdo chce zabít Jessie? (1966)
  • Hrdina má strach (1965)
  • Lásky jedné plavovlásky (1965)
  • Čintamani a podvodník (1964)
  • Vánice (1962)
  • Dařbuján a Pandrhola (1959)
  • Konec jasnovidce (1957)

Odkazy

Fotografie