Příběh jedné obyčejné rodiny, který nenechá nikoho na pochybách, že z prostoru privátního míří k obrazu společenskému, k absurditám doby, ovládané totalitní mocí…
Režie: Jaroslav Dudek. Scénář: Otto Zelenka. Hrají: Bohuš Záhorský, Vladimír Menšík, Jan Tříska, Petr Haničinec a další.

V roce, kdy si připomínáme 20 let od úmrtí významného českého divadelního a televizního režiséra Jaroslava Dudka (*17. 1. 1932 – †31. 8. 2000), se na televizní obrazovku vrací, pod jeho režijní taktovkou, televizní zpracování satirické komedie. Zobrazuje situaci jedné rodiny po imaginární válce, dobu, kdy dosavadní morální hodnoty byly otřeseny.

Na půdorysu obyčejné rodiny autor O. Zelenka satiricky portrétuje situaci společnosti, kde se ujímá moci násilí a mazanost. Televizní komedie vznikla brzy po sovětské okupaci. Rychle byla napsána, rychle natočena režisérem J. Dudkem, jenž opřel svou koncepci o skvělé výkony předních herců – B. Záhorského, V. Menšíka, J. Třísky, P. Haničince, L. Křiváčka, M. Myslíkové, S. Budínové a K. Jernekové. Televizní premiéru měla mít v dubnu 1969, byla ale zakázána. Měla ovšem i štěstí, neboť nebyla natočena na magnetický záznam, ale na film, takže příkaz vymazání ji minul. Skutečné premiéry se dočkala až po více než dvaceti letech v roce 1990. Věříme, že i dnešní repríza Vyloženě rodinné historie vás zaujme.

Napište nám