Jaroslav Plesl

herec

narozen 20. října 1974

V Brně studoval pedagogiku a posléze obor herectví. První angažmá získal v Městském divadle ve Zlíně. Mezi výraznější role, které zde ztvárnil, patří Ivan Alexandrovič Chlestakov v Revizorovi, Michal v Jiráskově Lucerně, Valér v Lakomci. V současnosti je stálým členem uměleckého souboru pražského Dejvického divadla. V Dejvicích si zahrál rovněž v Příbězích obyčejného šílenství nebo v Čechovových Třech sestrách, největší úspěch mu ale zatím přinesla hlavní role vychloubačného Christy Mahona ve hře Hrdina západu, za kterou v roce 2008 získal Cenu Alfréda Radoka.

Po několika menších rolích v televizi vstoupily v roce 2006 do kin jeho prakticky první a zároveň nejvýraznější filmy Pravidla lži (režie R. Sedláček) a Grandhotel (režie D. Ondříček). Svou pověst objevu pro český film potvrdil účinkováním ve filmu Muži v říji (2009), kde se opět potkali s režisérem Robertem Sedláčkem. V roce 2010 přišel do kin také další výsledek spolupráce s tímto režisérem Největší z Čechů.

Uspěl i jako moderátor cen Divadelních novin a Sazky, jednoho z ročníku Festivalu krátkých filmů a v televizním seriálu Štíty království českého.

TS Ostrava jej oslovilo v roce 2009 s nabídkou na jednu z hlavních rolí ve režisérky Lenky Wimmerové Nespavost (scénář A. Berková). Když byl tento film v roce 2010 odvysílán, vzbudil u recenzentů bezvýhradně kladnou odezvu a byl jimi označen za nejlepší televizní film posledních dvou let.

Z další spolupráce s TS Ostrava a zároveň s režisérem Robertem Sedláčkem vzešly filmy Sráči (vysíláno v roce 2010) a připravovaný televizní film s názvem Ženy, které nenávidí muže. Česká televize jej uvede v roce 2013.

Filmografie (výběr)

  • Čtvrtá hvězda (2014, TV seriál)
  • Díra u Hanušovic (2014)
  • Krásno (2014)
  • Rozkoš (2013)
  • Čtyři slunce (2012)
  • Můj vysvlečenej deník (2012)
  • Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka (2012)
  • Ve stínu (2012)
  • Dokonalý svět (2010, TV seriál)
  • Hlava-ruce-srdce (2010)
  • Největší z Čechů (2010)
  • Zázraky života (2010, TV seriál)
  • Muži v říji (2009)
  • Příběhy obyčejného šílenství (2009)
  • Zoufalci (2009)
  • BrainStorm (2008, TV film)
  • Kriminálka Anděl (2008, TV seriál)
  • Soukromé pasti (2008, TV seriál)
  • Operace Silver A (2007, TV film)
  • O život (2007)
  • Grandhotel (2006)
  • Letiště (2006, TV seriál)
  • Pravidla lži (2006)
  • Četnické humoresky (1997, TV seriál)

Odkazy

Fotografie