Kmín kořenný
Je dobrý na trávení, zabraňuje plynatosti a uvolňuje křeče hladkého svalstva. To věděli už v době kamenné, stejně jako ve starém Egyptě, Číně, Řecku i Římě. Pečená jablka s kmínem se podávala v shakespearovské době na zakončení jídel. Je velmi častý v kuchyni, ale také při přípravě likérů.

Cuketové pickles
Polévka z hlívy ústřičné
Krkonošský houbový kuba
Kmínka od prababičky
Kruchovky
Kachna v šouletu
Candát s liškovou omáčkou
Kuře plněné zelím
Květákový mozek
Květákové pickles
Šumavská kulajda
Česká ryba – rybí pekáč
Oukrop neboli česnečka
Kakánek
Rozhuda
Žebračka
Pražmo
Kapří hranolky s hrachovou kaší
Hluchec a staročeská kachna
Kocmrda
Škvarkové placky