Hluchec a staročeská kachna

Hluchec je takovým prapředkem knedlíků, který se na rozdíl od knedlíků peče. A kachna je pojata velice jednoduše. Osolit, okmínovat.

Hluchec
600 g brambor
500 ml vlažného mléka
42 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
200 g polohrubé mouky
3 vejce
1 lžíce majoránky
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě namletý pepř
sádlo na vymazání pekáče
strouhanka na vysypání pekáče

Polovinu brambor uvaříme den předem ve slupce ve vroucí neosolené vodě doměkka. Slijeme a necháme vychladnout.

Uvařené i syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Do třetiny vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme ho, promícháme a necháme vzejít kvásek, trvá to 10–15 minut. Mezitím vymažeme pekáč sádlem a vysypeme ho strouhankou.

Ze syrových brambor vymačkáme přebytečnou tekutinu, promícháme s uvařenými bramborami, prosátou moukou, vejci, majoránkou, drceným česnekem a kváskem na hladké těsto. Osolíme, opepříme, vlijeme do připraveného pekáče a necháme 30–45 minut kynout, až těsto trochu vyběhne. Vložíme ho do trouby rozehřáté na 190 °C a pečeme zhruba 30 minut dozlatova.

Kachna
1 kachna zbavená drobů (o váze 1,8 kg)
2 lžíce soli
2 lžíce kmínu
1 jablko

Kachnu očistíme, opláchneme a osušíme, odřízneme křídla a položíme je do pekáče. Kachnu osolíme, posypeme kmínem, vložíme do břišní dutiny jablko, položíme ji prsíčky dolů na křídla, podlijeme mírně vodou, tak do poloviny křídel, a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 1 ½–2 hodiny. Stehna propíchneme vidličkou, aby se z nich vypékalo sádlo, kachnu občas přelijeme vypečenou šťávou a sádlem. Pokud se z kachny vypéká hodně sádla, vyndáme pekáč, vyjmeme kachnu i křídla, sádlo slijeme, vrátíme do pekáče křídla a kachnu na ně položíme prsíčky nahoru. Pokud se příliš sádla nevypéká, kachnu otočíme prsíčky nahoru, jakmile začne růžovět a měknout. Teplotu zvýšíme na 180 °C a kachnu dopečeme dozlatova a doměkka, zhruba 45 minut.

Karamelizované zelí
500 g červeného kysaného zelí
1 červená cibule
1 lžíce másla
2 lžíce třtinového cukru
sůl

Zelí scedíme, abychom ho zbavili láku, ale nevyléváme ho. Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme ji na rozehřátém másle doměkka. Jakmile zesklovatí, vsypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Přidáme zelí, promícháme a dusíme na středním stupni doměkka. Dochutíme lákem a solí.

Zelí s povidly
500 g červeného kysaného zelí
1 červená cibule
1 lžíce másla
4 lžíce švestkových povidel

Zelí scedíme, bychom ho zbavili láku, ale nevyléváme ho. Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme ji na rozehřátém másle doměkka. Jakmile zesklovatí, vsypeme zelí, snížíme na střední teplotu a dusíme doměkka. Vmícháme povidla a případně dochutíme lákem.

Hluchec a staročeská kachna

Hluchec a staročeská kachna