Candát s liškovou omáčkou

pro 4 osoby
doba přípravy: 35 minut

4 filety candáta (à 200 g)
sůl a čerstvě mletý pepř
4 snítky estragonu
6 lžic olivového oleje
šťáva z ½ citronu
250 g čerstvých lišek
1 cibule
½ lžičky mletého kmínu
100 ml hovězího vývaru
200 ml smetany ke šlehání (33%)
2 snítky hladkolisté petržele

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Filety osolíme a opepříme, vložíme je do pekáče vymazaného 2 lžícemi oleje, přidáme estragon a zakápneme trochou oleje a citronovou šťávou. Vložíme je do trouby a pečeme zhruba 20 minut, až maso mírně zezlátne a změkne. Mezitím připravíme liškovou omáčku. Houby očistíme a nakrájíme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zbylý olej vlijeme do pánve, rozehřejeme a vsypeme cibuli. Opékáme ji zhruba 2 minuty a až zesklovatí, přidáme lišky. Osolíme, opepříme, posypeme kmínem a opékáme 2 minuty. Lišky mírně pustí vodu. Zalijeme je vývarem a povaříme do změknutí, zhruba 10 minut. Pokud se tekutina vyvaří, podlijeme vodou či dalším vývarem. Přilijeme smetanu a promícháme. Necháme probublávat, ale nevaříme, zhruba 10 minut. Rybu vyjmeme z trouby, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme sekanou petrželí a podáváme s rýží, pečenými bramborami nebo špeclemi.

Candát s liškovou omáčkou a Pekáč Lindy Rybový

Candát s liškovou omáčkou a Pekáč Lindy Rybový