Kocmrda

pro 4 osoby
doba přípravy: 50 minut

Vypadá to až neuvěřitelně jednoduše: brambory s jíškou a octem. A jednoduché to taky je, a moc dobré. Chcete-li zkusit vegetariánskou verzi, místo sádla použijte přepuštěné máslo.

1 kg brambor
2–3 stroužky česneku
1 lžíce kmínu
sůl
40 g sádla
40 g hladké mouky
½ lžičky mletého nového koření
1 lžička octa

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Brambory uvaříme s česnekem a kmínem v osolené vodě doměkka. Slijeme a rozmačkáme je na kaši.

V pánvi či rendlíku rozehřejeme sádlo, vmícháme do něj mouku s novým kořením, až vznikne jíška. Zhruba 2 minuty ji pražíme, vlijeme ocet, promícháme a vmícháme do rozmačkaných brambor. Přiklopíme pokličkou a vložíme na 5–10 minut do trouby předehřáté na 100 °C.

Jídla ze skanzenu – kocmrda

Jídla ze skanzenu – kocmrda