Kapří hranolky s hrachovou kaší
Štědrovečerní večeře trochu jinak. Změna je život.
45 minut, namočení 4–24 hodin předem
pro 4 osoby
Hranolky
600 g filetu z kapra
sůl
1 lžíce mleté sladké papriky
3 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
100 g hladké mouky
4 lžíce sezamových semínek
rostlinný olej na smažení
Kaše
500 g zeleného loupaného hrachu
2 bobkové listy
1 snítka oregana
sůl a čerstvě mletý pepř
3 stroužky česneku
1 lžička majoránky
Hrách namočíme do studené vody alespoň na 4 hodiny nebo přes noc. Ve stejné vodě ho uvaříme s bobkovým listem a snítkou oregana doměkka. Trvá to zhruba 40 minut. Voda by se měla vyvařit a hrách změknout.
Mezitím filety nakrájíme na tenké plátky a osolíme je. V misce promícháme mletou papriku, prolisovaný česnek a kmín a směsí potřeme plátky kapra. V hlubokém talíři promícháme mouku se sezamovým semínkem a obalíme v ní kapra. Smažíme ho v rozpáleném oleji dozlatova, zhruba 5 minut. Vyjmeme a necháme přebytečný tuk okapat na papírové utěrce.
Z vařeného hrachu vyjmeme bylinky, osolíme a rozmixujeme na konzistenci kaše. Promícháme s drceným česnekem a majoránkou a opepříme.
Podáváme s kapřími hranolky.