Šumavská kulajda

pro 4 osoby
doba přípravy: 45 minut

2 lžíce sádla
2 lžíce mouky
1 l vody
sůl a čerstvě mletý pepř
6 brambor
1–2 hrsti čerstvých hub
2 lžíce másla
1 lžička kmínu
100 ml octa
4 vejce
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru dle chuti
3 lžíce nasekaného kopru

V hrnci rozehřejeme sádlo, vmícháme mouku a opékáme ji dorůžova. Na hladkou kaši nalijeme vodu, osolíme a opepříme.

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky, nové brambory nemusíme ani loupat. Vložíme je do vody a necháme vařit.

Mezitím očistíme houby, množství záleží na naší lásce k houbám, a nakrájíme je na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a opékáme houby zhruba 5 minut. Nesolíme je, pustily by vodu a začaly by se dusit, chceme je mít pevné a křupavé. Vsypeme je do polévky, přidáme kmín a vaříme, až brambory a houby změknou.

Mezitím v jiném hrnci uvaříme zhruba 500 ml vody, vlijeme do ní 2 lžíce octa a pomocí nože utvoříme vprostřed vír. Rozklepneme do něj vejce a pomocí lžíce přetáhneme bílek přes žloutek, pokud se rozbíhá, a vaříme zhruba 1 minutu. Hrnec odstavíme a necháme ještě 3 minuty dojít, tuhý bílek krásně ukryje tekutý žloutek. Vyjmeme, necháme okapat a položíme do talíře. Každé vejce je třeba uvařit samostatně.

Do hotové polévky vmícháme smetanu, ochutíme octem a cukrem, povaříme 2 minuty a přidáme kopr. Přelijeme přes ztracené vejce a podáváme.

Šumavská kulajda

Šumavská kulajda